Tulosta


Omalla autolla vai julkisilla? Siinäpä meidän uusmaalaisten pulma.

Itselleni oman auton käyttö on luontevin liikkumistapa jo siitäkin syystä, että yksinkertaisesti pidän autolla ajamisesta. Ei tämä toki ainoa syy ole, vaan tarvitsen autoani ihan vain jokapäiväisestä elämästä suoriutumiseen. Tämänhetkinen työni on sen luonteista että joudun – tai pääsen – liikkumaan eri paikkojen välillä päivän aikana ja työaikani ovat epäsäännölliset. Julkisen liikenteen käyttö odotusaikoineen ei työaikataulujeni puitteissa olisi mahdollista.

Lasten (ja yhtä lailla aikuistenkin) harrastukset tuovat myös oman, mielenkiintoisen liikkumistarpeensa. Harrastuspaikat eivät välttämättä ole julkisten liikenneyhteyksien varrella tai aikataulut eivät sovi yhteen. Halutaanko laittaa pieni jääkiekonpelaaja ison varustekassin ja mailan kanssa menemään linja-autolla hallille tai pikku saksofonisti kävelemään instrumentteineen yksin kotiin pimeän aikaan? Jos etäisyydet ovat pitkät, oman auton käyttö saattaa olla paitsi järkevintä myös välttämätöntä jo ajankäytönkin kannalta.

Aika monella on sukulaisia tai ystäviä ympäri Suomen, ja monelle luontevin tapa käydä kauempana kyläilemässä on oma auto. Toki VR tai linja-auto kuljettaa (jos ei tule yllättäviä muuttujia esteeksi), mutta ensin on päästävä jotenkin asemalle, ja esimerkiksi viisihenkisen perheen junalipuille tulee jo melko lailla hintaakin. Ja jos mennään kylään pidemmäksi aikaa, on yleensä otettava mukaan kaikenlaisia tarpeellisia tavaroita, ja autolla nekin kulkevat helpommin kuin junalla.

Usein ratkaisevin syy oman auton valitsemiseen julkisen liikenteen sijaan on aikataulujen yhteensovittaminen. Niille, joiden työt ovat säännöllisiä eli samassa paikassa ja samaan tai vähintäänkin ennalta tiedettävään aikaan, julkisen liikenteen käyttö on mahdollista. Jos taas työpäivä koostuu esimerkiksi asiakaskäynneistä tai palavereista eri paikoissa, on oma auto käytännössä välttämätön.

Uskoisin että yllä mainitut seikat ja perusteet yksityisautoilun tarpeellisuudelle ovat hyvin tuttuja meille uusmaalaisille. Osan liikkumisestaan voi varmasti hoitaa julkisilla välineillä tai vaikkapa polkupyörällä, mutta kaikkea ei voi. Sen takia perheissä pidetään autoa – ja kun se auto kerran on pihassa, tulee sillä sitten hoidettua kaikki menot. Moni Monista muista Uudenmaan paikkakunnista poiketen Vantaalla ja Espoossa julkinen liikenne on melko tehokasta, mutta näissäkin kaupungeissa asutus on hajaantunut eri keskuksiin, ja esimerkiksi Vantaalla ei poikittaisliikenne toimi kovinkaan hyvin. Yksityisautoilua tarvitaan myös näissä paikoissa.

Jos ja kun julkinen liikenne halutaan saada toimimaan Uudellamaalla ja pääkaupunkiseudulla siten, että se palvelisi kansalaisia tyydyttävästi myös Helsingin ulkopuolella, pitäisi pyrkiä saamaan kaikki kehyskunnat saman liikennöitsijän toiminta-alueeseen. HSL:n toiminta-alue kattaa tällä hetkellä Vantaan ja Espoon lisäksi Kirkkonummen, Keravan, Sipoon ja Kauniaisen. Muiden kuntien joukkoliikenneratkaisut ovat enemmän tai vähemmän paikallisia, mikä käytännössä tarkoittaa sitä, ettei kuntien rajat ylittävä liikenne ole kovinkaan hyvin synkronoitavissa. Junaliikenne on tietysti eri asia, niissä kunnissa joihin raiteet ulottuvat.

Niin kauan kuin yllä mainittu yhteneväisyyden mukanaan tuoma ja sujuvuus ei toteudu, täytyy meidän antaa ihmisille mahdollisuus täysipainoiseen yksityisautoiluun koko Uudenmaan alueella ja mahdollistaa liikennöinti myös Helsinkiin. 

Lisätietoja
Kimmo Kakko
www.kimmokakko.fi

 

Järkeä päätöksen tekoon

Pidetään selkeää linjaa:
- Kokonaisuuden hahmottaminen
- Kunnan peruspalveluiden turvaaminen, eritoten SOTE:n jälkeen
- Realismi, kaikkea ei voi saada jokapaikkaan
- Tulot > menot

Kirjaudu

Sininen Tulevaisuus

- Turvallisuus on perusoikeus
- Työ ja yrittäjyys
- Toimiva liikenne
- Suomalaisen osaamisen ja kulttuurin puolesta
- Avointa ja reilua oikeuspolitiikkaa

Wednesday the 23rd. Kimmo Kakko, kokonaisvaltaista osaamista Nurmijärven edestä!. Powered by 888poker review - All rights reserved.